Citrus Sinensis Peel oil

Сладък портокал

Произход

Портокалът, или по точно сладкият портокал, е цитрусовото дърво Citrus sinensis. То е хибрид с древен произход, вероятно между помело (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata). Портокалите произхождат от югоизточна Азия – Индия, Виетнам и южен Китай. Плодът на Citrus sinensis е наречен сладък портокал, за да се различава от Citrus aurantium, който е „горчив портокал“.

Етеричното масло от портокал се получава чрез студено пресованe на външната кора на портокаловия плод. Използва се заради своите антиракови, антидепресивни, храносмилателни и антиоксидантни свойства. Цитрусовият му аромат засилва емоциите и освобождава от стрес.

Състав и Приложение

Облекчава симптоми на простуда и грип, показва антитуморна активност, помага за намаление на поява на бръчки, служи като естествен антибактериален агент, елиминира чувството на тревожност, засилва кръвообръщението, подобрява кръвното налягане, поддържа лимфната система.
Терапевтичните съединения са лимонен и мирцен.

Притежава сладък, цитрусов, свеж аромат и се използва като връхна нотка в парфюмерията. Подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа. Подобрява еластичността на кожата и прави косата лъскава и здрава. Повлиява добре нервно напрежение и безпокойство.

Продукти с Citrus Sinensis Peel oil