Argania Spinosa Kernel oil

Арган

Произход

Арганово дърво (Аrgania spinosa) e вечнозелено дърво, което е представител на семейство Сапотови (Sapotaceae). На височина достига от 8 до 10 метра. Корените се разполагат на около 30 метра дълбочина. Листата са малки и продълговати. Баграта на цветчетата е жълто-зеленикав. Плодовете му са зелени и могат да се оприличат на маслина, но са по-закръглени и с по-големи размери. Във вътрешността на плода се намира костилка, която притежава изключително твърда черупка, в която се намират няколко ядки. За родина на арганията се смята Мароко. Употребяват се плодовете, листата и ядките. Най-разпространена е употребата на аргановото масло, което се добива ръчно от костилките на плодовете. Именно поради този факт маслото е толкова ценно и скъпо.

Състав 

Химичен състав на маслото от арганови семена представлява 45% мононенаситена мастна киселина, 35% полиненаситена мастна киселина и 20% наситени мастни киселини. В този състав се включват алфа-линоленова, линолова и олеинова киселина. Други химични съединения са токофероли и растителни стероли. Открити са и сапонини, които се изолират от екстракта от метилов алкохол. Тези екстракти притежават още протобазинова киселина и 16-алфа-протобазинова киселина като агликон. Дизахаридната част, свързана с С-3 на агликона, се състои от 2 глюкозни единици; пентазахаридната част, свързана с С-28, се състои от арабиноза, ксилоза и три рамнозни единици.

Приложение

Ползите от аргановото масло са многобройни и са били използвани от векове наред в Мароко. Не случайно продуктът от това дърво е наричан „течно мароканско злато“. Маслото има антиоксидантно действие, регулира нивата на холестерола в кръвта, предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания, има противовъзпалително и аналгетично свойство, подобрява здравословното състояние на кожата – аргановото масло е използвано от много дълго време в традиционната мароканска медицина за лечение на различни кожни заболявания. В козметиката, маслото обиковено се прилага за подобряване на състояния като суха кожа (ксеродермия), акне и за забавяне процесите на стареене, намалява риска от появата на стрии по кожата.

Продукти с Argania Spinosa Kernel oil