Melaleuca Alternifolia Leaf oil

Melaleuca Alternifolia Leaf oil

Чаено дърво

Произход

Маслото се добива от растение, принадлежащо към семейството на Melaleuca alternifolia. Получава се чрез процес на дестилация с водна пара.

Маслото от Чаено дърво е било познато на хората още в дълбока древност. В Австралия с него успешно лекували кожни инфекции, моряците пък го използвали за направата на чай, а днес то е едно от най-силните антисептични средства, с изразени антивирусни и противогъбични свойства.

Състав

Маслото от чаено дърво е едно от най-богатите на полезни вещества. Съдържа над 48 органични компоненти – монотерпени (около 50%), дитерпени (около 35%) и цинеол (около 15%). В екстракта от маслото се откриват и редица други вещества, които рядко се срещат в другите растения, като виридифлорен (около 1%), В-терпинеол (около 0.24%), както и следи от L-тернинеол и алигексаноат.

Приложение

Маслото от Чаено дърво притежава силен, остър аромат, който напомня лекар¬ство и се използва като средна нотка в парфюмерията. Комбинира се добре с етерични масла от мента, лимон, лавандула, индрише, розово дърво. Подходящо за мазна и склонна към омазняване коса и кожа. Притежава антигъбични и антивирусни свойства.

Продукти с Melaleuca Alternifolia Leaf oil

Litsea Cubeba Fruit oil

Litsea Cubeba Fruit oil

Мей Чанг

Произход

Мей Чанг (Litsea cubeba, Aromatic litsea) е вечнозелено дърво-храст, високо от 5 до 12 м, принадлежащо към семейство Дафинови (Lauraceae). Диаметърът на стъблото и клоните му е от 6 до 20 см. Дървото е разпространено в Китай, Индонезия, Тайван и други части на Югоизточна Азия, като расте в планинските райони, на надморска височина от 700 до 2300 метра. Етеричното масло се получава чрез парна дестилация от малките, подобни на черен пипер плодове на Мей Чанг. Етеричното масло, добито от плодовете, представлява от 3 до 5 % от масата им. То се произвежда главно в Китай.

Състав

Основният компонент на маслото е цитрал – 70-85 % от състава му. Други негови съставни единици са лимонен, микрен, метил хепетон, линалол, гераниал, линлил ацетат, цитронелол, нерал, апинен, бета-пинен, SS-мирцен, D-лимонен, цинеол, вербенол, изопулегон, а-терпенол, пиперитон, (R)-цитронелол, бета-кариофилен, кариофилен оксид.

Приложение

Маслото има следните свойства – антибиотично, противовъзпалително, антисептично, дезодориращо, противогъбично, антибактериално, антидепресиращо, стимулиращо, успокоително, също така има лек охлаждащ ефект върху кожата, както и цялостно тонизиране. Други свойства на етеричното масло от Мей Чанг са освежаващо и ободряващо действие, облекчава умората, има тонизиращ ефект върху нервната система. Маслото успешно се използва за лечение на акне, екзема, проблемна кожа и рани.

Продукти с Litsea Cubeba Fruit oil

Melia Azadirachta Seed Oil

Melia Azadirachta Seed Oil

Melia Azadirachta Seed Oil

Нийм

Произход

Дървото Нийм /Azadirachta Indica/ се отнася към семейството на махагона.  Растението произхожда от Индия. Дървото Нийм е бързо растящо и достига до 50 м. височина. То е вечнозелено растение. Клоните на дървото са широки и разперени, образуват корона, която може да достигне до 20 м. в диаметър. Листата на дървото са перести и тъмнозелени. Цветовете са разположени във висящи съцветия, които са бели и силно ароматни.Плодовете са гладки, с костилка и наподобяват маслина. За медицински и козметични цели се използват главно кората, листата и семената на растението.

Състав и Приложение

Маслото от Нийм се извлича от семената на дърото чрез студено пресоване. То е отлично овлажняващо и омекотяващо средство, богато на витамин Е и незаменими мастни киселини. Омекотява сухата, напукана, стресирана и увредена кожа. Маслото от нийм е известно с антибактериалните си свойства – възстановява естествената еластичност на кожата и поддържа добрия й външен вид. Особено ефективно при гъбични инфекции, ухапвания от насекоми, наранявания и пърхот. Регулира производството на себум при склонна към омазняване кожа и коса. Има силен специфичен аромат и попива бавно. Подходящо за мазна и проблемна кожа.

Продукти с Melia Azadirachta Seed Oil

Citrus Sinensis Peel oil

Citrus Sinensis Peel oil

Citrus Sinensis Peel oil

Сладък портокал

Произход

Портокалът, или по точно сладкият портокал, е цитрусовото дърво Citrus sinensis. То е хибрид с древен произход, вероятно между помело (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata). Портокалите произхождат от югоизточна Азия – Индия, Виетнам и южен Китай. Плодът на Citrus sinensis е наречен сладък портокал, за да се различава от Citrus aurantium, който е „горчив портокал“.

Етеричното масло от портокал се получава чрез студено пресованe на външната кора на портокаловия плод. Използва се заради своите антиракови, антидепресивни, храносмилателни и антиоксидантни свойства. Цитрусовият му аромат засилва емоциите и освобождава от стрес.

Състав и Приложение

Облекчава симптоми на простуда и грип, показва антитуморна активност, помага за намаление на поява на бръчки, служи като естествен антибактериален агент, елиминира чувството на тревожност, засилва кръвообръщението, подобрява кръвното налягане, поддържа лимфната система.
Терапевтичните съединения са лимонен и мирцен.

Притежава сладък, цитрусов, свеж аромат и се използва като връхна нотка в парфюмерията. Подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа. Подобрява еластичността на кожата и прави косата лъскава и здрава. Повлиява добре нервно напрежение и безпокойство.

Продукти с Citrus Sinensis Peel oil

Argania Spinosa Kernel oil

Argania Spinosa Kernel oil

Арган

Произход

Арганово дърво (Аrgania spinosa) e вечнозелено дърво, което е представител на семейство Сапотови (Sapotaceae). На височина достига от 8 до 10 метра. Корените се разполагат на около 30 метра дълбочина. Листата са малки и продълговати. Баграта на цветчетата е жълто-зеленикав. Плодовете му са зелени и могат да се оприличат на маслина, но са по-закръглени и с по-големи размери. Във вътрешността на плода се намира костилка, която притежава изключително твърда черупка, в която се намират няколко ядки. За родина на арганията се смята Мароко. Употребяват се плодовете, листата и ядките. Най-разпространена е употребата на аргановото масло, което се добива ръчно от костилките на плодовете. Именно поради този факт маслото е толкова ценно и скъпо.

Състав 

Химичен състав на маслото от арганови семена представлява 45% мононенаситена мастна киселина, 35% полиненаситена мастна киселина и 20% наситени мастни киселини. В този състав се включват алфа-линоленова, линолова и олеинова киселина. Други химични съединения са токофероли и растителни стероли. Открити са и сапонини, които се изолират от екстракта от метилов алкохол. Тези екстракти притежават още протобазинова киселина и 16-алфа-протобазинова киселина като агликон. Дизахаридната част, свързана с С-3 на агликона, се състои от 2 глюкозни единици; пентазахаридната част, свързана с С-28, се състои от арабиноза, ксилоза и три рамнозни единици.

Приложение

Ползите от аргановото масло са многобройни и са били използвани от векове наред в Мароко. Не случайно продуктът от това дърво е наричан „течно мароканско злато“. Маслото има антиоксидантно действие, регулира нивата на холестерола в кръвта, предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания, има противовъзпалително и аналгетично свойство, подобрява здравословното състояние на кожата – аргановото масло е използвано от много дълго време в традиционната мароканска медицина за лечение на различни кожни заболявания. В козметиката, маслото обиковено се прилага за подобряване на състояния като суха кожа (ксеродермия), акне и за забавяне процесите на стареене, намалява риска от появата на стрии по кожата.

Продукти с Argania Spinosa Kernel oil

Rosmarinus Officinalis Extract

Rosmarinus Officinalis Extract

Rosmarinus Officinalis Extract

Розмарин

Произход

Родината на розмарина е Средиземноморието. Името произлиза от латинското наименование “rosmarinus” (“ros” – роса, „marinus” – море) и в буквален превод означава „морска роса“.

Билката е достъпна през цялата година и представлява многогодишно тревисто растение от семейство Lamiaceae, към което принадлежи и ментата. Листата наподобяват игличките на боровите дървета – дълги, тесни и със заострен връх. Имат тъмно зелен цвят по външната страна и сребристо-бял по вътрешната. Дълги са между 2 и 4 см, а широчината им варира от 2 до 5 мм.

Състав

Розмаринът е добър източник на витамин А (в 100 г пресен розмарин има 2924 IU, в 100 г сушен – 3128 IU). Съдържа още витамин C, калций, желязо, магнезий и др.

В чаена лъжица сушен розмарин (1 г) има 3 калории, 0 г мазнини, 1 г въглехидрати и 0 г протеин. Съдържание на витамини и минерали – 31.3 IU витамин А, 0.6 мг витамин C, 12.8 мг калций, 0.3 мг желязо, 2.2 мг магнезий.

Приложение

Розмаринът съдържа вещества, които са в помощ на имунната система и подобряват циркулацията на кръвта. Подобрява концентрацията, като увеличава кръвния поток към главата и мозъка.

Притежава сладък и силен аромат, наподобяващ камфор. Подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа. Подхранва и укрепва корените на косата. Използва се успешно срещу целулит. Действа освежаващо и тонизиращо.

Продукти с Rosmarinus Officinalis Extract

Persea Gratissima Oil

Persea Gratissima Oil

Persea Gratissima Oil

Авокадо

Произход

Авокадото (Persea gratissima) e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато от над 8000 години на ацтеките и маите. Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15 m. Плодът обикновено тежи около 150 – 250 g. Цветът е зелен или кафяво-зелен. Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.

Състав и Приложение

Авокадото е плод, богат на минерали и витамини. Богат е на витамините А, С и Е. Съдържа много повече протеини отколкото другите плодове. Полезен е за сърцето и предпазва кръвоносните съдове от запушване. Има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Също понижава и високия холестерол. Авокадото е плод, който съдържа желязо, и е много подходящ за болни от анемия. Препоръчва се и като храна за бременни и деца, поради голямото количество витамини, минерали и протеини. Друго приложение на авокадото можем да намерим и в козметиката, където се използва под формата на маски, най-подходящи за суха кожа. Маслото от авокадо прониква в дълбочина и създава защитен филм, който задържа влагата в кожата. Освежава уморената кожа и придава блясък на изтощената коса. Действа особено добре като нощен серум. Подходящо за нормална, суха, зряла и чувствителна кожа.

Продукти с Persea Gratissima Oil

Mentha Spicata Herb oil

Mentha Spicata Herb oil

Сладка Мента

Произход

Сладката Мента (Mentha spicata) е разпространена в Централна и Южна Европа. Обича влажните почви. Ментата е тревисто многогодишно растение, достигащо на височина 30-100 cm, с листа, дълги 5-9 cm и широки 1,5-3 cm, с назъбени краища. Цветовете са събрани в класовидни съцветия, като всеки от тях е розов или бял, на дължина и ширина 2,5-3 mm.

Приложение

Ментовото масло се получава чрез парна дестилация от свежи надземни части на ментата. Най-активните компоненти са ментол и ментон. Много малко са проблемите, на които това масло не може да помогне. То се препоръчва най-вече заради успокояващия ефект върху храносмилателния тракт в резултат на способността да намалява мускулни спазми.

Маслото притежава хладен, остър, ментов аромат. Подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа. Използва се като репе­лент. Има тонизиращо и енергизиращо действие при ум­ствена умора и намалена концентрация.

Продукти с Mentha Spicata Herb oil

Cymbopogon Martini Herb oil

Cymbopogon Martini Herb oil

Палмароза

Произход

Macлoтo oт пaлмapoзa ce извличa oт pacтeниeтo Суmbороgоn Маrtіnі, което принадлежи към ceмeйcтвo Grаmіnеае. Toвa e дивopacтящo тpeвиcтo pacтeниe c дълги и тънĸи cтъблa, цъфтящи въpxoвe и apoмaтни тpeвиcти лиcтa. Бepe ce пpeди дa ce paзлиcтят цвeтчeтaтa и нaй-виcoĸи дoбиви ce пocтигaт, ĸoгaтo тpeвaтa e нaпълнo изcъxнaлa, oбиĸнoвeнo oĸoлo eднa ceдмицa cлeд ĸaтo e нaбpaнa. Macлoтo oт пaлмapoзa имa cлaдъĸ и цвeтeн apoмaт, ĸoйтo нaпoмня нa poзa и e блeдo жълтo нa цвят c пoчти вoдниcт виcĸoзитeт. Macлoтo oт пaлмapoзa ce извличa ĸoгaтo тpeвaтa e изcъxнaлa, чpeз пapнa дecтилaция.

Състав и Приложение

Ocнoвнитe xимични cъcтaвĸи нa мacлoтo oт пaлмapoзa ca: миpцeн, линaлooл, гepaниoл, геранил aцeтaт, дипeнтeн и лимoнeн.

Macлoтo oт пaлмapoзa ycпoĸoявa yмa, имa oбoдpявaщ eфeĸт и пpeмaxвa oбъpĸaнoтo миcлeнe. Изпoлзвa ce зa cпpaвянe c физичecĸoтo и нepвнo изтoщeниe, cтpec и cвъpзaнитe c тяx пpoблeми. Освен това oxлaждa тялoтo и oблeĸчaвa бoлĸи и cĸoвaнocт в мycĸyлитe. Oвлaжнявa ĸoжaтa, ĸaтo бaлaнcиpa нивoтo нa xидpaтaция и cтимyлиpa peгeнepaциятa нa ĸлeтĸитe. Macлoтo зaпaзвa ĸoжaтa мeĸa и eлacтичнa и пoмaгa пpи aĸнe, дepмaтит, ĸoжни инфeĸции. Πpeмaxвa бeлeзи и пoдмлaдявa и peгeнepиpa ĸoжaтa.

Подходящо при суха и зряла кожа. Има възстановяващ ефект върху кожата и укрепва косата. Действа благоприятно при стрес и нервно напрежение.

Продукти с Cymbopogon Martini Herb oil

Rosa Canina Fruit oil

Rosa Canina Fruit oil

Rosa Canina Fruit oil

Шипка

Произход

Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 m дължина. Шипката цъфти през месеците май до юли, цветовете са бледорозови до бели с диаметър 4 – 6 cm и с по пет венчелистчета. Плодовете узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1 – 2 cm, месести, пълни с множество мъхести семена. Среща се в Европа, Северозападна Африка и Западна Азия, като е пренесена и в Северна Америка.

Състав

Плодът е характерен с богатото съдържание на витамин C, каротин (провитамин A), ликопен, пектин, вит. B1 и B2, както и от витамините PP, K. По съдържанието си на витамин C шипковия плод няма аналог в растителния свят! Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600 мг (на 100 грама плод) витамин C, според някои източници – до 2 грама (при определени сортове). В семената се съдържа витамин E. Високо е съдържанието на минерални соли – най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Така шипката превъзхожда по съдържание на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор много плодове и зеленчуци.

Приложение

Шипковото масло се извлича чрез технология на студено пресоване. Познато като едно от най-ефективните масла за третиране на бръчки и белези, шипковото масло е идеално за ежедневна грижа за кожата. Има стягащ и тонизиращ ефект и спомага за изглаждането на тена. Подходящо за смесена, нормална, суха и зряла кожа.

Продукти с Rosa Canina Fruit oil